top of page

TERMINOLÓGIA NÁZVOSLOVIA KÁV 3/3

26. August 2012 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)

Po základných kávach, si Vám dovolím predstaviť niečo iné, málo poznané, možno skôr nepoznané. Niekoľko kávových kokteilov, s ktorými ste sa už možno aj stretli. Niektoré sú vymyslené aj mnou, kde jeden som použil na Majstrovstvách sveta v Londýne a mal vysoký ohlas aj skóre. Škoda, že ostatné veci sa mi nepodarilo dotiahnuť.




Inverse Cappuccino

Veľmi jednoduchý drink, s vysokou efektivitou predaja. Osobne si myslím, že je to kvôli celkovému vizuálu drinku. Vhodný cez letné mesiace, ak nemáte chuť na niečo ako frappé.



Postup

Do pekného pohára si nalejeme studené mlieko. Espresso s jednou  kockou ľadu necháme vyšejkrovať do hustej peny. Potom už len jednoducho nalejeme resp. navrstvíme do pohára s mliekom a môžme podávať.

Safron Evening

Môj drink s MS Londýn. Tento drink je trošičku viac náročný na prípravu, ale chuť je nezameniteľná, špecifická a zvodná. Aspoň, čo tvrdili iní.

Postup

Potrebujete zopár surovín, ako napr. Safron gin (šafránový gin), espresso, smotanu, mletý šafrán, med. Do nádoby na horák vlejeme Safron gin, necháme prehriať, kľudne môže alkohol horieť. Je potrebné, aby sa sila a intenzita trochu stratila. Po krátkom prehriatí pridáme do alkoholu ostatné suroviny- med, smotanu a šafrán. Necháme celé prehriať. Ingerdiencie sa neuveriteľne spoja a doplňajú. Jednu zložku som zámerne vynechal. Slúži nám resp. používam ju preto, aby konzistencia drinku bola hustejšia.

Ak máme drink prehriaty vlejeme do neho pripravené espresso a všetko spolu dôkladne premiešame. Nalejeme do pripraveného pohára. Na súťaži som použil mini tulip, ale momentálne je problém zohnať tento typ pohára. Pekne však vynikne aj v jemnom skle na stopke.




Cappuccino con crusta

Veĺmi jednoduché. Na pripravené cappucino nasypeme trstinový cukor a pomocou horáku ho skaramelizujeme. Určené hlavne pre tých, ktorí si nevedia odpustiť cukor v nápoji. Treba však pripomenúť, že skaramelizovaním dosiahnete špecifickú chuť.



Spiced harmony

Môj drink z úplných začiatkov, ale v našich kaviarňach sa stále teší popularite. Ak ochutnáte, nechám na Vás aký si urobíte obraz o chuti.







Postup

Základ tvorí espresso, na ktoré budeme vrstviť pripravenú zmes. Zmes je vytvorená zo Spiced Chai, šlahačky a mlieka. Jednoducho v nádobe zmiešame suroviny a premiešame. Potrebujeme získať konzistenciu, ktorá nám bude držať na drinku resp. na espresse. V sklenej šálke máme espresso, do ktorého dáme asi 1cl čokolády (môžme ako alternatívu použiť čokoládový toping). Zmes nalejeme na espresso. Jednoduché.

Na súťažiach človek pochopí celý zmysel, kvôli čomu sa konajú. Samozrejme, keď neberiem do úvahy tituly a ocenenia. Súťaže majú aj iný zmysel. Naučiť baristov kreativite, jednoduchosti a funkcionalite t.j. hodnotí sa (a dosť veľa bodmi) aj možnosť uplatnenia v kaviarňach.

Niektoré z opísaných koktejlov nájdete v štandartnej ponuke našich kaviarní Grand Caffe a La Cultura. Niektoré ponúkame ako tématické. Aby som nezabudol, musím spomenúť aj niektoré kaviarne, kde nájdete rovnakú kvalitu a ponuku už spomenutých drinkov.


74 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page