top of page

KTORÁ JE TÁ SPRÁVNA KÁVA?

26. Júl 2015 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)


Napadla ma jedna myšlienka. A stále nad ňou rozmýšľam. Je vôbec možné, aby bolo na Slovensku toľko znalcov kávy? Áno, asi je to možné. Alebo si to všetci myslia. Hlavne tí, ktorí tak vystupujú.

Nehrám sa na žiadneho odborníka, každý deň sa učím, vzdelávam, naháňame informácie, testujeme kávy, konfrontujeme sa s inými pražiarňami, s ich pražením, podávaním. Lebo cesta poznávaním kávy je celoživotná, minimálne. Skrátka, snažíme sa každý deň naučiť niečo nové. Či v káve, či v technológiach, poznaniach a podobne.

Ale skúsim ísť celkom poporiadku. Pomaly každý deň sa stretnem s nejakým pseudoodborníkom (teraz nemám na mysli našich zákazníkov, s tými radi preberáme “veci”), ale hlavne fejsbúkových králov, ktorí majú jednu konvičku na kávu a začnú písať blogy a kritiky na všetkých okolo. Na všetkých, hlavne slovenských. Začínajú hodnotiť kávy podľa nálepiek, podľa toho, z  akej krajiny je káva a tak ďalej a tak ďalej. Píšu statusy o tom, že tej káve na obale chýba to alebo to. Prečo to píšem? Skúsim malé vysvetlenie a porovnanie so zvyškom sveta.

Navštívil som pár krajín, aj mimo EU, a ochutnal som viac káv, ako si možno viete predstaviť. Niektorá mi chutila viac, niektorá menej, niektorá bola pre mňa výnimočná. Hovorím o svojich chuťových bunkách, hovorím o tom, že čo je dobré pre mňa, nemusí chutiť Vám. Je to čisto subjektívny pohľad, ak sa bavíme o v podstate dobre upraženej káve a excelentnej príprave.

📷American roasting style


Konečne sa dostávam k podstate, čo chcem vlastne písať. Pár jedincov a dobrodruhov opisujú označovanie káv, čerstvosť a podobne (k čerstvosti kávy bude samostatný článok), aké symboly chýbajú, čo nie je v poriadku (nie podľa legislatívy, ale podľa ich uváženia). Ja im osobne toto vyjadrenie neberiem, len chcem reagovať na vlastnom blogu svojím postojom a možno ozrejmiť pár faktov, ako to ja vnímam z globálneho pohľadu sveta.

Často čítam, že nie je na obale napísané na akú prípravu je káva určená. Mala by mať káva označenenie, že je upražená na filtrovanú kávu alebo na espresso? Môže aj nemusí. V Amerike v popredných pražiarňach, kde v US udávajú smer, áno sú to tie kaviarne, ktoré poznáme aj pod názvom “3rd wave coffee”, takéto označenie nemajú (nie všetky nemajú, nie všetky majú). Prečo? Lebo kávu, ktorú si kúpite v sáčku alebo pijete v kaviarni, tú istú kávu (nie mletie), použijú aj na espresso aj na napr. Aeropress alebo Hario prípravu, čo len chcete. Je to proste tak. Pražiarne majú svoj trend, svoj štýl praženia, svoju víziu, ako si myslia, že to najlepšie robia a ľudia (zákazníci) to proste tak vnímajú. Ber alebo nechaj tak. Jednoduché. Nik nikoho nenapadá, neobviňuje, nerieši na blogoch ako samozvaný najväčší “kávopič”!

📷Filter or espresso? No Info


To isté sa Vám udeje v Škandinávii, konkrétne v Štockholme, kde som strávil nejaký čas. Jedna a tá istá káva na espresso alebo filter. Samozrejme tu treba brať hlavne do úvahy, že škandinávske krajiny pražia všeobecne svetlejšie ako pražiarne, čo poznám z Ameriky. What happend? Nič, vôbec nič. A káva? Ak Vám chutí, tak ako mne, tak nie je potom vôbec čo riešiť. Nemajte absolútne žiaden stres, či ste si kúpili dobre upraženú kávu. Je to čisto iba na Vás. Nebudete predsa piť neupraženú kávu, ktorá chutí ako seno alebo výžmýkaný  citrón, pite a hľadajte kávu, ktorá Vám naozaj chutí a z ktorej budete mať radosť a pôžitok. Zabudnite na pózerstvo a hipsterskú vlnu. Už pomaly odchádza a hľadá si svoje miesto na trhu (uvidíme, ako to dopadne, sám som zvedavý).

Nemusíte sa “báť” si v bare objednať, že nie ste znalec. Barista, ak sám seba neprešťal, tak Vám s ľahkosťou poradí a usmerní Vás, poradí Vám. Nemal by sa hrať na Majstra sveta, len kvoli tomu, že Vám na cappuccino nakreslí labuť. Ak by som šiel máličko do hĺbky, tak poznám pár “baristov”, ktorí síce kreslia pekné obrázky do cappuccina, ale bez pomoci si nevedia nastaviť ani mlynček. A vlastne, dnes to ani nie je podstatné. Podstatný  je Instagram a foto. Nič proti, ja mám tiež konto (kde sa veľmi radi prezentujeme https://instagram.com/9gramscoffee/), len sa skrátka tak máličko viac zamýšľam. Tieto poznatky nehovorím z pozície len a čisto pražiara kávy, ale aj ako majiteľa kaviarní, kde sa každodenne stretávam so zákazníkmi a diskutujeme o káve a náležitostiach.


📷Hľadajte svoju chuť a harmóniu


Týmto celým článkom som chcel len upozorniť, že neberte úplne vážne názory jedincov a hlavne takých, ktorí si urobia doma jeden filter a opisujú to, akoby mali doma celé laboratórium. A tu sa presne vraciam k podstate, čo som chcel napísať. Nedávajte, až  tak úplne na názor iných a ich osobné blogy (možno ani na ten môj), ale skúste sa riadiť aj svojím citom a hlavne chuťou.



ZÁVER

Ako som už vyššie spomínal a letmo porovnal americké vs. škandinávske praženie, tak naše cesta je “american roasting style”. Je to spôsob a typ praženia, ktorý nám vyhovuje a samozrejme sa snažíme, aby vyhovoval aj Vám, vtedy budeme radi. Ak Vám však na druhej strane vyhovuje niečo iné, napríklad severské, prečo nie, alebo?

Máme dotazy na naše označovanie, kde dávame dátum spotreby 6 mesiacov. Presne podľa tohto dátumu si viete vypočítať, že kedy bola káva pražená.









Som toho názoru, že pražiar resp. značka, pod ktorou je káva pražená, by si mala vyprofilovať svoj charakter, svoj štýl, ktorý má byť jedinečný a určite si nájde svoju klientelu. Preto sa dá v podstate povedať a nájsť niekoľko rozdielov napríklad aj na tej istej káve praženej dvomi rozdielnymi pražičmi. A to je na tom to krásne.




📷Ktorá chuť je tá správna?


220 views4 comments

Recent Posts

See All
bottom of page