COLD BREW ALEBO AKO NA ĽADOVÚ KÁVU

7. August 2013 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)



V nekončiacom teple som sa rozhodol podeliť o prípravu kávy na studený spôsob tzv. Cold Brew. Nejedná sa o kávu pripravenú tradične, t.j. zaliatá alebo extrahovaná horúcou vodou, podľa prípravy tej, ktorej metódy, ale káva lúhovaná studenou vodou. Pýtate sa ako je to možné. Celkom a úplne jednoducho a výsledok je viac ako prekvapivý.

Použijem 2 rozdielne zariadenia na prípravu. Ak ich doma nemáte, nezúfajte, na záver “dáme” jeden tip od kávového geeka J.Š. (celé meno sa dočítate na konci).

Čo  potrebujeme?

  • Čerstvo namletú kávu

  • Toddy (cold brew) alebo Hario (cold brew)

  • Studenú vodu

  • A trošku času







Príprava Toddy

Do nádoby, nalejeme jeden diel studenej vody. Dôležité kvoli tomu, aby sa nám neupchal filter. Nasypeme čerstvo namletú kávu. TIP– vyskúšajte si vlastné pomery. Ak sa Vám aj po vylúhovaní bude zdať káva príliš silná, jednoducho ju zrieďte vodou resp. použitým ľadom.

Ak sme nasypali určité množstvo kávy, opäť ju zalejeme. Jemne, pomaly, aby všetka káva bola mokrá. Tento postup opakujeme až kým nemáme plnú nádobu.

Done! Teraz už len 12 hodín nechať kávu odstáť a následne uvoľniť zátku a nechať prefiltrovať do pripravenej nádoby. Celý trik spočíva vlastne v dĺžke lúhovania (12 hodín). Po tomto čase vytvoríte jemnú kávu, plnú rozvinutej chuti. Naozaj je cítiť rozdiel aj v rôznych druhoch káv. Sám som tomu neveril, kým som nevyskúšal.



Ďalšia skvelá vec, oproti káve, ktorú pripravíte horúcou vodou a necháte schladiť, je v tom, že káva pripravená na studeno Vám v chladničke vydrží približne 2 týždne, čo nie je možné u kávy, pripravenej horúcou vodou. Cold brew Vám neukáže žiadne mastné škvrny a oleje na povrchu



Príprava Hario

Princíp a postup je v princípe rovnaký, pri Hario na konci vyberiete iba filtrovací košík a môžete servírovať. Osobne som mal lepší pocit z kávy pripravenej týmto spôsobom. Neviem prečo, možno bol faktor ochranný  filter, ale to je len čisto moja domnienka alebo pocit.

Príprava Juraja Šlesára (FB link)

Jeden pán, chalan, labužník, expert nielen cez kávu doporučil nasledovnú prípravu:

Pomôcky: zaváraninová fľaša, Hario V60 (nájdete v našom eshope), papierový filter a studenú vodu.

Do zaváraninovej fľaše nasypeme čerstvo pomletú kávu a zalejeme vodou spôsobom, aký sme si opísali v príprave Toddy. Necháme opäť 12 hodín lúhovať. Následne použijeme Hario V60 na filtráciu kávy. TIP– nezabudnite si opláchnuť papierový filter, aby ste sa zbavili, odstránili “papierovú” chuť, ktorá môže celý  zážitok pokaziť.


Recepty

  1. Do pohára si dajte kocky ľadu a len zalejte kávou, čistá nepoznaná chuť. Treba skúšať pomer a objaviť ten správny pre seba.

  2. Do pohára jeden diel studenej kávy, dva diely studenej vody a doliať  mliekom. Výborné letné osvieženie

  3. Do šejkra diel studenej kávy, diel vody a vanilkový sirup (cukor). Po prešejkrovaní naliať do pohára s ľadom.

  4. Vyskúšajte si pripraviť Cold Irish Coffee. Podľa môjho skromného názoru je úplne úžasná. Asi najlepšie, čo sa nám podarilo vytvoriť, keď nepočítam čistý lúhovaný  extrakt.

  5. Cold White Russian.  Zmiešajte 1 diel studenej kávy, 2 diely smotany, 2 diely vodky, 2 diely kahlua. Všetko spolu prešejkrujte  a nalejte na ľad. Môžete navrstviť vyšľahanú smotanu.

  6. Káva, Cola, Tonik, Vanilka. Do pohára 2 diely kávy, 2 diely coly a 1 diel toniku a môžeme pridať vanilku alebo vanilkovú esenciu. Nalejeme do pohára s ľadom.

📷Príprava íriskej studenej kávy

TIP
  • Túto metódu lúhovania a prípravy kávy môžete využiť aj na prípravu čaju. Pomery, všetko je len experiment, kde môžete objaviť niečo nové, nepoznané.

  • Ak naozaj nie ste úplne presvedčený o tomto pokuse, skúste si urobiť konfrontáciu. Pripraviť metódou Cold Brew a druhú tradične a nechajte schladiť a potom otestujte. Ak neucítite rozdiel, veľmi rád budem Vašim komentom. Ak rozdiel ucítite, ešte budem radšej, ak sa podelíte.



  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo
  • Pinterest

La Cultura | Grand Caffe | Costadoro caffe​  |  CoffeeArt eShop​   | Anfim.sk  | Foodstation.sk | Teatheory.sk | Fivepoints.coffee | ECMslovakia.sk | slayer.9gramscoffee.sk

+421 903 543020

+421 914 149090

© Copyright  2007-2020