top of page

TERMINOLÓGIA NÁZVOSLOVIA KÁV 2/3

Updated: Nov 14, 2017

10. August 2012 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)

Ako som sľúbil, toto je voľné pokračovanie názvoslovia, kde by som sa chcel zamerať na názvy a správnu prípravu kávových koktejlov, ktoré (som si to myslel), že sú notoricky známe v našich končinách, že baristi a prevádzky ich ovládajú bez najmenších pochybností. Omyl.


Irish Coffee (írska káva)

Káva-koktejl, ktorý prináša radosť po celom svete. Nielen konzumentom, ale aj tým, čo ho pripravujú. Osobne považujem prípravu za akýsi druh rituálu.


Pohár

Ak nemáte možnosť použiť originál pohár na Irish coffee, postačí Vám aj pohár na červené víno. Dôležitosť pohára je prvoradá. Teraz k samotnej príprave.

Môj recept

Používam 2cl írskej whiskey (nie je presne daná, kľudne môžete experimentovať), ktorú zmiešam s trstinovým sirupom. Jemne prehrejem (neprevarím) napr. na tryske priamo v pohári. K samotnej príprave kávy. Nikde nie je napísané, že to musí byť espresso a keď zoberiem objem kávy v drinku, rôzna alternatíva je viac ako vhodná. Pripravenú kávu nalejem do pohára, kde mám whiskey s cukrom (už zohriatu). Dôležité!!! Musíte kávu s whiskey dokonale premiešať pre spojenie chutí. A teraz najväčší kameň úrazu. Šľahačka. Použite smotanu na šlahanie v šejkri cca 1,2 dl s jednou kockou ľadu a počúvajte zvuk šejkrovania. Akonáhle sa mení, ste ready. Už stačí len navrstviť do pohára. Dobrú chuť.


Caffe doppio alebo doubleshot

Podľa mojho názoru je to v podstate to isté, iba nazvané inými slovami. Doppio v preklade znamená “double”. Čiže jedná sa o prípravu espressa z dvojpáky (14-18g), do jednej šálky o objeme nápoja 50-60ml. Laicky povedané sú to dve espressá v jednej šálke. Možno jedna rada, na tento typ kávy sa väčšinou používa šálka na cappucino (na Slovensku šálka na veĺké presso :)). Každopádne nie je nikde napísané, že šálka na espresso je zakázaná.

Caffe Lungo

Lungo je klasické espresso doliate horúcou vodou. O túto službu môžete požiadať baristu, ale štandart  je, keď dostanete horúcu vodu ku espressu a dolejete si podľa potreby. Príprava môže byť aj opačná. Do šálky nalejeme podiel horúcej vody a potom pripravíme espresso. Aj to je možnosť.


Red Eye

Zaujímavá a veľmi jednoduchá príprava, ale chuť je nenormálne božská a intenzívna. Nejedná sa o nič zložité iba o prípravu espressa, ktoré v rovnakom pomere dolejete kávou napr.z french press alebo drip bar (alebo použijete ľubovoľnú alternatívnu metódu).

Caffe Frappé

Existujú 2 spôsoby prípravy aspoň na Slovensku je to tak, no viac v povedomí je nepravé frappé. To originálne pochádza z Grécka a pripravuje sa hlavne z instantnej kávy.









Recept z instantnej kávy

Do pohára dáte 2 čajové lyžičky instantnej kávy, rovnaký podiel cukru a 8cl studenej vody. Môžete použiť domáci frapovač alebo to skrátka len vyšejkrovať v pohári. Vznikne Vám hustá emulzia, ktorú môžete ľubovoľne doliať  vodou alebo mliekom a doplniť kockovým ľadom a celé premiešať. A potom stačí už len podávať.


Recept z espressa

Hlavný rozdiel je v tom, že použijete kvalité espresso. Do frapovača vlejete espresso, 4cl nízkotučného mlieka a 7-9 kociek ľadu, pol lyžičky práškového cukru. Necháte celé vyfrapovať do dokonalej peny a môžete podávať.

Caffe Shakerato

Veľmi podobná príprava ako caffe frappé s rozdielom, že vo frapovači nepoužijeme žiadne mlieko, ale pridáme napr. nejaký smotanový alkoholický likér alebo len čisto sirup s príchuťou a necháme vyšejkrovať. Vhodný pohár na tento drink je “tulip”. Chuť je dostatočne čistá v kombinácii s príchuťou, ktorú ste zvolili.

Caffe Afogato

Veľmi jednoduchý a nenormálne populárny kávový koktejl. Do martini pohára dáte kopček zmrzliny a prelejete to espressom. Dozdobenie drinku je na Vás. V jednoduchosti je krása, ako sa hovorí…







115 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page