top of page

ĽADOVÉ KÁVY AKO ICH (NE)POZNÁTE

13 .jún 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)

Čoraz väčší “boom” nastáva dopytom po osviežujúcich ľadových, studených kávových koktejloch. Samozrejme v našich kaviarňach určitú a možno nie až takú plne tradičnú, ponuku máme, ale rozhodli sme sa ju máličko rozšíriť o “nejaké” drinky.

ree

Priznávam, na začiatku som do toho išiel s maličkými obavami, že v “našom” kávovom svete budem za to ukrižovaný. Za posledné mesiace som absolvoval pár výletov po veľkých metropolách. Návštevy samozrejme boli spojené vždy s návštevami najlepších kaviarní v tom ktorom meste. A všimol som si, že aj kaviarne tzv. 3 tej vlny nemajú žiadny problém takéto kávové nápoje pripravovať. Tak prečo nie aj u nás a hlavne, keď je dopyt rastúci. Drinky sú zamerané hlavne na jednoduchosť prípravy a čo najmenej kombinovaných zložiek, aby stále v popredí ostala káva a ostatné ingrediencie ju dopĺňali. Všetky sú ALCOHOL FREE (bez alkoholu).

Možno si hovoríte, že kvôli čomu používať potom aj výberové kávy, keď ju zmiešate s inými surovinami? Hm, to isté si môžete povedať aj pri írskej káve, ale vedzte, že ten rozdiel tam naozaj je a verím, že ho aj nájdete.

Začnem asi našim najpopulárnejším letným drinkom. Celý postup nájdete aj na tomto odkaze. Nebudem rozpisovať, len ho chcem zaradiť do portfólia na prvé miesto



ree

Inverse cappuccino

Postup a príprava úplne jednoduchá. Celý  postup nájdete na tomto linku

ree

Ice Caffé

Úplne jednoduchý a nenáročný drink, ktorý zvládne káždý bar. Populárny v “štátoch”. Do pohára na ľad nalejeme mlieko a pustíme na to espresso alebo double espresso. Hotovo. To je celé. Kto má rád sladšie, jemne s cukrom. Nech sa páči!

ree

ree

Ice Latte by Chemex

Čoraz viac obľúbené kávy pripravené alternatívnou metódou (viac info o príprave  cez chemex, aeropress….TU). Horúcu kávu lúhujete do nádoby, kde už máte pripravený ľad. Zaujímavá reakcia horúcej kávy, ktorá je okamžite chladená ľadom. Po ukončení lúhovania prelejte kávu do pripraveného pohára s ľadom, a dolejete chladeným mliekom. Ako v predošlom prípade, aj tu doporučujeme (ak potrebujete) použiť cukor alebo nejaký sirup. Podľa chute.

ree

ree

Ice Coffee (Chemex on ice)

Nič jednoduchšie si predstaviť ani neviete. Proces lúhovania na ľad. To je celé. Ak máte radi čistú chuť kávy, určite oceníte túto jednoduchú metódu.

ree

ree

Greek Frappé (s espressom)

Postup je presne taký istý ako keby ste použili instantnú kávu. Pripravené espresso nalejete do vysokého pohára a zmiešate s cukrom. S baterkovým šľahačom sa Vám krásne podarí vytvoriť hustá hmota. Pohár doplníte dovrchu ľadom. Zalejete studenou vodou, premiešate a môžete podávať.

Vo variante 2, môžete ešte pridať kopček zmrzliny. To je čisté doporučenie, ale veľa ľudí, ako aj zákazníkov vyhľadáva takéto kombinácie.

ree

ree

Caffé Afogato

Niečo viac ako kultový nápoj. V Shape pohár alebo ak chcete, Martinka pohár. Jediné pravidlo, ktoré platí je, aby sta najskôr dali do pohára kopček zmrzliny a následne preliali espressom. Nič viac netreba už si len vychutnať slnečné poobedie.

ree
ree

Caffe Frappé

Tento nápoj z osviežujúcich je u nás 2. najpopulárnejší po Inverse cappuccino. K príprave tohto drinku je potrebný frappovač. Do šejkra frappovača nalejete espresso s práškovým cukrom a kockami ľadu. Necháte vyfrappovať do hustej peny, kde celkom fajn devízou je možné kreslenie topingom na povrch drinku.

ree
ree

ree

Salcedino

Kontrast teplôt. Na horúce espresso nalejete, navrstvíte studenú mliečnu penu. Zaujímavá a okúzľujúca chuť v spojení hot/ cold.

ree
ree
ZÁVER

Snažil som sa priblížiť pár kávových nápojov, ktoré sú momentálne trendy. Podľa mojich domnienok, sú to drinky, ktoré sú postavené na jednoduchosti. Myslím, že momentálne sa takto uberá aj barová scéna. Ostáva nám len počkať si na to, čo bude cool napr. o 5 rokov 📷

Ak chcete poznávať chute pri COLD BREW (studenou lúhovaní), na tomto linku nájdete celý postup aj s tipom, ako si bez problémov a lacno (nepotrebujete žiadne extra pomôcky) pripraíte kávu na leto. Link COLD BREW

P.S.

Ak máte  nejaké tipy alebo nápady, ako si studenú kávu pripravujete Vy, radi uvítame a zaradíme do článku.

P.S. 1

Ak máte nejakú víziu a nemáte pomôcky na uskutočnenie, kľudne sa podeľte o recept. My sa pokúsime pripraviť a samozrejme Vám dáme spätnú väzbu.

29 Komentar


Anggota tidak dikenal
6 days ago

Modern designers frequently draw inspiration from vintage children’s fashion. Elements like puffed sleeves, smocking, and Children’s Clothing sailor collars have been reintroduced in contemporary collections. This blending of old and new styles shows how enduring and influential vintage clothing remains, proving that good design transcends generations and continues to inspire.

Suka

zeqegotu
13 Agu

Die Betrachtung von Porträts hat die Kraft, den Betrachter tief zu bewegen. In vielen Fällen ermöglicht es Portrait zeichnen lasssen das Porträt, eine Verbindung zwischen der dargestellten Person und dem Betrachter herzustellen, die über das visuelle Bild hinausgeht. Diese emotionale Bindung ist ein Teil der Faszination, die Porträts über Jahrhunderte hinweg für Menschen aller Kulturen ausüben.

Suka

zeqegotu
05 Agu

Many Indigenous medicines are prepared using traditional techniques such as drying, boiling, or grinding. These https://queenoftheforest.org/ methods are carefully preserved and passed down orally to ensure the right dosage, combination, and application of each remedy without compromising its efficacy.

Suka

zeqegotu
05 Agu

Startups and small businesses benefit greatly from logo boxes. They offer a cost-effective way to promote their https://boxes4products.com/ brand with each delivery. Even on a modest budget, custom boxes can project a polished image that competes with larger, established names, helping new companies gain a foothold in competitive markets.

Suka

Iced coffees have definitely evolved—surprising flavors and creative twists make every sip an adventure. It reminds me of the thrill at Reddy Book Club, where online casino real money games offer unexpected excitement at every turn. If you're into bold experiences, this platform is worth a look!

Suka

Follow us on Instagram
Translator Slovak
Translator english
  • TikTok
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest

Pridajte sa do nášho CoffeeJournal

...a budete vedieť o všetkom

Telefón

+421 903 543020

+421 914 149090

Odkaz pre email 9 Grams Coffee

© Copyright  2007-2025

bottom of page