top of page

ÍRSKA KÁVA (IRISH COFFEE)

Updated: Nov 15, 2017

3. Noveber 2012 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)

Moja srdcovka na prípravu a dobrý, hrejivý pocit, keď si ju zákazníci vychutnajú bez lyžičky a cukru (vysvetlenie v článku).


História a vznik

Často sa nazýva (alebo nazývala) aj Gaelic Coffee. Rošírila sa po celom svete a môže byť právom považovaná za matku všetkých coffee- based cocktails (koktejly na báze kávy). Legenda tvrdí, že vznikla v Shannon- e (írska oblasť) okolo roku 1930. Joe Sheridan, manažér vtedajšieho baru, vynašiel tento drink, aby zahrial cestujúcich na letisku. Tak vznikla írska káva.


Suroviny

  • Pohár na írsku kávu (ako náhrada môže byť pohár na víno), lyžička alebo miešatko, dve kocky ľadu, shaker alebo nádoba na vyšľahanie smotany

  • Čerstvá káva

  • Smotana na šlahanie

  • Írska whiskey

  • Trstinový cukor alebo trstinový sirup ( ja uprednosťňujem sirup, lepšie sa spojí a má výraznejšiu chuť)

Postup prípravy

Káva

Čerstvosť je dôležitá, ktorú učite nájdete aj u nás v 9 Grams Coffee alebo Costadoro Caffe shope. Kávu môžete pripraviť z espressa, ale ja doporučujem využiť nejakú alternatívnu metódu. Treba si uvedomiť, že objem kávy (asi 1 dl) vysoko prekračuje štandart espressa. Ale môžete ho doliať horúcou vodou. Nie je v tom problém. Ale doporučujem určite kávu pripraviť cez french press, moka, chemex alebo Hario V60(môj favorit príprava). Prečo? Pri tejto príprave Vám vzniká minimum peny na káve, ktorá nie je žiadaná pri írskej káve, aby nám ostala pena krásna, čistá, “nepoškvrnená”.

Suroviny (whiskey a cukor)

Pohár, ktorý máme prichystaný musíme ohriať. Jednoduchý spôsob je napustiť ho horúcou vodou. Buďte opatrní, aby Vám nepraskol. Dôvod? Jedná sa o teplý koktejl a potrebuje udržať úroveň teploty.

Do ohriateho  pohára vlejeme írsku whisky a trstinový sirup. Ak drink pripravujete v kaviarni tieto ingrediencie môžete prehriať na tryske (skončiť pred bodom varu) alebo ak doma, stačí v hrnčeku nechať zohriať a potom naliať do pohára.

Na whisky a sirup môžme naliať už pripravenú kávu cca 1 dl, aby Vám na hrúbku palca od vrchu pohára ostal priestor pre krém.

Dôležité!!!  Kávu s whiskey a sirupom dôkladne premiešame, keďže írsku kávu pijeme bez lyžičky a dodatočného miešania.

Rada. Ak Vá pri príprave kávy vznikla pena, kľudne ju prelejte cez sitko do pohára alebo ju odoberte lyžičkou.

Smotana

Približne 1,2 dl vychladenej smotany (používam 33%, nie viac, pretože Vám môže ľahko prepadnúť cez kávu) vlejte do šejkra spolu s dvoma kockami ľadu. Šejkrujte pokiaľ nebude počuť (alebo sa začne meniť zvuk v šejkri) zmenu zvuku- hluku spôsobenú šejkrom. To je moment, keď viete, že smotana je presne pripravená. Ani hustá, ani riedká. Viskózna a hladká pena. TIP. Chladenú smotanu môžete aj ručne vyšľahať v nádobe mutvičkou alebo vidličkou. Určite sa Vám to podarí. Veľakrát som použil tento spôsob.

Navrstvenie 

Na kávu v pohári ( kde je už spoločne s whiskey a cukrom a premiešaná) opatrne začneme vrstviť smotanu, aby sa nám krásne oddelila od kávy. Čistá snehobiela. Drink je hotový a môžete ho podávať.




Pitie- konzumácia írskej kávy

To čo práve prichádza má byť rituál a extáza vo Vašom hrdle. Írsku kávu nikdy nemiešajte a snažte sa napiť všetkých 3 vrstiev spoločne. Aby ste spojili chuť chladnej smotany na perách s prvým hltom, ktorý prehreje káva a neskutočným hrejivým (veľmi jemným) doznievaním írskej whiskey na konci. Božské.

Funny things

  1. Veľa zákazníkov pýta lyžičku na miešanie kávy spolu s krémom. Nepodávajte. Kde sa potom vytratí všetko Vaše úsilie na prípravu a zákazník sa sám pripraví o zážitok (ako som opísal v bode pitia a konzumácie).

  2. Veĺa zákazníkov pýta slamku, že nemusia ten krém. Tak potom načo si objednávajú írsku kávu?:)

  3. Niektorí zákazníci majú radi efektnosť a pýtajú sa, či je možné to pripraviť v troch oddelených vrstvách. Toto nie je Caffe latte macchiatto. Toto je Írska káva!

  4. A nakoniec? Môžete mi pripraviť írsku kávu bez peny? Alebo s umelým sladidlom? Ach.

Záver

Írska káva jej príprava a samotné pitie je rituál, ktorý má svoje pravidlá. Môžete experimentovať, skúšať rôzne druhy káv alebo whiskey. Zaručujem Vám, že určite spoznáte rozdiel v chuti. Nájdite si tú svoju správu kombináciu alebo sa nechajte uniesť napríklad v kaviarňach v Žiline je to Grand Caffe, Static Coffee, La Cultura, Vo Veľkom Krtíši môžete naraziť na Bailando Caffe, v Košiciach na San Domenico alebo v Nitre na Záhir.










14 commentaires


scarletsouthern
5 days ago

This is a great, detailed guide! I especially appreciate the tip about using alternative brewing methods like the Hario V60 to minimize foam. That's a detail often overlooked. Mastering the cream layering is key, it's almost like you need a Block Breaker level of focus! I'm excited to try making this at home with your suggestions.

J'aime

That's a lovely bit of history about Irish Coffee! I always thought it was much older. It's fascinating how a simple need to warm up travelers led to such a popular drink. It kind of reminds me of some of the crazy scenarios that can happen in Bitlife , where a random event can completely change the course of your virtual life.

J'aime

Membre inconnu
07 avr.

This website escortmunich.de impresses with its refined design and smooth functionality. The layout is well-organized, ensuring a seamless navigation experience for users. Vibrant, high-quality visuals and a cohesive color scheme elevate its professional yet inviting look. The site is optimized for speed, providing quick loading times and responsive performance on all devices. It’s a great example of how thoughtful design and user experience can come together to create a visually stunning and highly functional website.

J'aime

hahoxemo
06 avr.

Laser hair removal is FDA-approved and widely considered safe when performed by trained professionals. However, potential risks include toronto laser hair removal burns, blisters, or pigmentation changes if the procedure is done incorrectly. Choosing a reputable clinic with experienced technicians reduces the chances of adverse effects.

J'aime

Membre inconnu
22 mars

Delhi is a famous destination for those seeking Escort Service in Delhi from a variety of girls working for various companies. As human life progresses, so does the demand for tranquility, which is becoming increasingly rare.

J'aime

Follow us on Instagram
Translator Slovak
Translator english
  • TikTok
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest

Pridajte sa do nášho CoffeeJournal

...a budete vedieť o všetkom

Telefón

+421 903 543020

+421 914 149090

Odkaz pre email 9 Grams Coffee

© Copyright  2007-2025

bottom of page