22. Marec 2013 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)
Určite nám je všetkým úplne jasné, že kvalitne pripravené espresso spoznáme v prvom rade vo vôni ako aj v chuti. Ak ale stále máme pochybnosti existuje zariadenie, ktoré Vás presvedčí, či je Vaše espresso úplne v poriadku alebo práve opačne. Či musíte ešte niečo doladiť aby ste z kávy dostali maximum.
📷Refraktometer
Ako je to možné?
Existuje zariadenie (softvér- aplikácia) MoJoToGO, ktoré Vám dopomôže k dokonalému výsledku.
Prečo je to potrebné?
Ako iste viete, káva postupne prejde celým procesom od pestovanie, spracovania, praženia až ku baristovi. Celá tažká a náročná práca môže byť dehonestovaná baristom, ktorý dokáže pri príprave zničiť celý výsledok, celú tvrdú prácu. Mojo Vám pomôže určiť po technickej stránke a ohodnotiť prípravu. Technika nepustí.
Aj keď sa Vám zdá, že pripravené espresso je podľa Vašich chutí, je perfektné, v tom prípade Vám môže zariadenie slúžiť ako podporná kontrola. Všetci predsa chceme z kávového zrna vyťažiť maximum.
Čo na to potrebujeme?
Refraktometer *, váhu, čerstvú kávu, softvér, pipetu a teplomer a samozrejme kávovar a mlynček.
📷Pomôcky
Opis pojmov- ako sa zorientovať
V softwéri nájdete veličiny, ktoré si objasníme.
TDS % – Total Dissolved Solids (podiel rozpustných látok)
EXT % – Extraction Yield (vyťaženosť extrakcie)
EBF % – Espresso Brew Formula
Dose input – hmotnosť mletej kávy v gramoch
BEV input- hmotnosť nápoja v gramoch
TDS output – meranie nápoja na refraktometri, správna teplota musí byť okolo 20 stupňov
Ako pripraviť dokonalé espresso- postup
Navážime si gramáž kávy, s ktorou budeme pracovať. Ja som si zvolil 8,9 gramu namletej čerstvej kávy.
Pred samotnou prípravou si položíme espresso šálku na váhu pod páku a vynulujeme gramáž (tare), aby nám aj so šálkou ostala nula.
Začneme extrakciu nápoja, až po dobu, kým nebude Váha ukazovať 17,8 gramov váhy nápoja. Pozn* Ak použijeme napr. 7 g kávy, váha výsledného nápoja musí byť 14 gramov (vždy váha nápoja je dvojnásobná gramáži).
Pripravené espresso necháme vychladnúť na 20 stupňov celzia.
Potom pipetou naberieme káva a kvapneme na refraktometer.
Na refraktometri načítate číslo, ktoré vpíšte do applikácie.
Meranie je u konca, môžme začať hodnotiť získané veličiny.
Čo sme zistili a dosiahli?
Pri vložení všetkých troch veličín do aplikácie, dostaneme nejaké konštanty, ktoré nám určia, ako bol náš nápoj (espresso) pripravený.
Prvá veličina EXT
Ak máte dobre pripravené espresso, ukazovateľ by sa mal pohybovať v rozmedzí 18- 22 % .Tieto percentá potrebujeme dosiahnuť. Pri týchto hodnotách si môžete byť istý, že z espressa ste získali maximálny chuťový potenciál. Ak je koeficiet vyšší, luhujú sa Vám do nápoja nežiadúce látky. Ak je nižžší, je to opačne, nedostali ste z espressa maximum.
Druhá veličina- TDS
Podiel rozpustných látok v nápoji. Pri správnej príprave, by Vaše namerané TDS z refraktometra by malo byť okolo 10%. To znamená, že v nápoji je podiel látok 10% oproti vode, ktorá tvorí 90%.
Meranie na refraktometri*
Je veľmi jednoduché. Pipetou naberiete nápoj (v našom prípade espresso), ktoré nakvapkáte na “senzor”. Refraktor prepočíta náš nápoj na refrakčný index, ktorý jednoducho zapíšeme do aplikácie. To je celé. Dôležité, aby ste mali vždy čistú pipetu a hlavne čistý snímač na refraktometri.
Čo robiť v prípade, ak sú hodnoty neprípustné?
1. TDS < 18 %
Hrubé mletie- treba zmeniť hrúbku mletia, aby sa espresso dokázalo dostatočne vylúhovať
Skontrolujte mlynček a kamene- môžete mať rôznu hrúbku mletia, čo ovplyvňuje všeobecne pripravený nápoj (espresso)
Skontrolujte si teplotu vody na kávovare- vhodná teplota na kávu (resp. blend), ktorý používate, je veľmi dôležitá
2. TDS > 22 %
Jemné mletie- treba zmeniť hrúbku mletia, aby sa espresso dokázalo dostatočne vylúhovať
Skontrolujte mlynček a kamene- môžete mať rôznu hrúbku mletia, čo ovplyvňuje všeobecne pripravený nápoj (espresso)
Skontrolujte si teplotu vody na kávovare- vhodná teplota na kávu (resp. blend), ktorý používate, je veľmi dôležitá
Na záver
Táto veľmi jednoduchá pomôcka nám v praxi alebo pri nastavovaní ušetrí veľa nervov ale aj kávy:). Nie je to najlacnejšia záležitosť, ale fakt, že prakticky môžete dosiahnuť výborný výsledok a hlavne pocit z naozaj kvalitne pripraveného espressa je na nezaplatenie.
Krátke video z archívu RTVS (STV 2) od minúty 9:17. Môžete si pozrieť ako refrakometer vyzerá v praxi
Pozn* Aplikáciu je možné zakúpiť na appstore, samostatne na každú prípravu
Coffee mode- aletrnatívne metódy prípravy
Espresso mode- príprava espressa (túto aplikáciu sme použili)
Sugar mode
Corn mode
Coffee lite mode
Pri príprave espressa je dôležité, aby malo správnu vôňu a chuť. Ak máte pochybnosti o kvalite, môžete použiť nástroj, ktorý vám pomôže technicky zhodnotiť prípravu. Tento nástroj je refraktometer spolu so softvérom MoJoToGO. Tento prístup vám pomôže zistiť, či z kávy dostávate maximum. basketball stars
Ace4Sure provides targeted support for IT professionals aiming to pass certification exams. Their study materials include meticulously crafted questions and practice tests, guaranteeing first-attempt success. The content is updated and authentic, outperforming competitors' study guides by offering concise, relevant information for effective exam preparation.
Click Here for Your Success: https://www.ace4sure.com/Nonprofit-Cloud-Consultant-questions.html
Espresso quality is primarily determined by the harmony of flavor, fragrance, and texture. Rich and golden crema, a powerful yet smooth flavor, and a welcoming scent are the desired qualities. For a consistently flawless shot, pay attention to the water's temperature, the grind size, and the extraction duration. Don't be afraid to go for professional assistance at Marketing Dissertation Editing and Proofreading Services if you need any more help honing your studies!
Unlock your potential with the ultimate resource for mastering Veeam VMCE_v12 certification. Dive into the depths of your knowledge with Valid4sure's meticulously crafted VMCE_v12 Questions and Answers. Elevate your expertise and conquer every challenge with confidence. Get ready to ace your VMCE_v12 exam and pave your way to success in the world of Veeam technology. Trust Valid4sure for your journey towards excellence.
When it comes to measuring espresso quality, it's all about the four M's: the beans, the grind, the machine, and the hand of the barista. Start with high-quality beans and ensure they're ground to the right consistency. The machine's pressure and temperature play crucial roles too. Finally, the skill of the barista can elevate the experience further. Remember, just like finding the best abdominoplasty dubai, finding the perfect espresso requires attention to detail and expertise.