PRAŽIAREŇ A PREDAJ KVALITNEJ KÁVY
Vône kávy
V tejto sekcii sa vám budeme snažiť priblížiť rôzne vône, ktoré môžete nájsť v šálke kávy. Veĺkým pomocníkom nám je
jean lenoir – “ Nose of the coffee“
EARTH (zemitá) )
Hlavná definícia je ku čerstvo vykopanej zeminy po búrke.
Charakteristika vône (chute) – Najčastejšie môžete objaviť v etiópskych kávach (Harar, Sidamo), Indonézia alebo Haiti. Taktiež môžete očakávať túto vôňu a chuť vo vietnamskej robuste alebo v robuste z Indie. Tiež, ale menej okázalú nájdete v Maragogype zo Salvadoru a v Sigri (Papua nová guinea).
POTATO (zemiaková)
Hlavná definícia je ku vareným zemiakom.
Charakteristika vône (chute) – toto je jedna z najčastejších aróm v káve, ale nebýva hlavnou (dominantnou). Chuť môžete hlavne objaviť v Costa Rica, Colombia tolimas a vo veľmi ”bylinkovom” Hondurase. Niekedy sa objaví v niektorých kávach z východnej afriky – Zimbabwe, ale intenzita je menej charakterová ako u káv z centrálnej ameriky.
GARDEN PEAS (hrášok)
Hlavná definícia je ku čerstvým hráškovým lúskom, keď ho práve otvoríte.Charakteristika vône (chute) – často ju môžete objaviť v káve, ktorá je svetlo pražená. Vôňa je viac charakteristická pre Arabicu viac ako pre Robustu. Chuť môžete nájsť hlavne v kávach z Ugandy, často v kávach z Guatemaly a v robuste z Brazílie.
CUCUMBER (uhorka)
Hlavná definícia je ku pevnej chrumkavej uhorke.
Charakteristika vône (chute) – je to jedna z najzaujímavejších chutí. môžete ju objaviť vo venezuele Tachira, v nepraných arabikách z Brazílie a v Kolumbijskej Valledupar Excelso, taktiež v Etiopia Limu, jemne v kávach zo Zairu a intenzívnejšie v Keni. Ak ju neobjavíte hneď, nezúfajte, určite sa objaví v dochuti.
STRAW (slama)
Hlavá definícia je prenikavej vôni stoniek obilia, ktoré sú nechané na poli po zbere.
Charakteristika vône (chute) – v kávach z Indie môžete objaviť túto intenzívnu vôňu. Väčšinou sa objavuje u káv s očarujúcou kvalitou. Je to jedna z najľahšie ” odhaliteľných ” chutí v káve. Nájdete ju hlavne v kávach z Burundi, v robuste Ivory Coast. Je celkom dominantná v Keni Kitalé a v niektorých austrálskych kávach.
CEDAR (céder)
Hlavá definícia je ku cédrovému drevu alebo k hoblinám, ako keď strúhate ceruzku.
Charakteristika vône (chute) – hlavne v Uganda, Etiopia Lima a vo výborných Guatemalách. V pozadí sa objavuje v kávach z Hondurasu.Typická pre legendárnu Jamaicu Blue Mountain a jemne v Hawai Kona.
CLOVE – LIKE
Hlavná definícia je typická vôňa klinčeku.
Charakteristika vône (chute) – aróma hlavne v Burundi a v kvalitných kávach z Mexico a Guatemala a absolútne nezameniteľná v Etiopia Harar.
PEPPER (korenistá)
Hlavná definícia je intenzívna, takmer kovová chuť doplnená pikantnou príchuťou korenia.
Charakteristika vône (chute) – hlavne v Brazílii a v káve zo Zimbabwe.
CORIANDER SEEDS (koriander)
Hlavná definícia je sušené koriandrové semienka doplnené kvetinovými tónmi muškátu a ružového dreva.
Charakteristika vône (chute) – dominantná u Etiopie Sidamo a v kombinácii s ”toasty” tómni ju môžete nájsť aj v Pacamare zo Salvadoru.
VANILLA (vanilka)
-
Hlavná definícia je
TEA ROSE (čajové ruže) ….
COFFEE BLOSSOM (kávový kvet)
COFFEE PULP (kávová dužina)
BLACKCURRANT – LIKE (čierna ríbezľa)
LEMON (citrón)
APRICOT (marhuľa)
APPLE (jablko)
BUTTER (maslo)
HONEYED (medové)
LEATHER (koža, remeň)
BASMATI RICE (ryža)
TOAST (toast, opekaný chlieb)
MALT (slad ,sladový)
MAPLE SIRUP (javorový sirup)
CARAMEL (karamel)
DARK CHOCOLATE (tmavá, horká čokoláda)
ROASTED ALMONDS (pražené mandle)
ROASTED PEANUTS (pražené arašidy)
ROASTED HAZELNUT (pražené lieskové orechy)
WALNUTS (vlašské orechy)
COOKED BEEF (varené hovädzie mäso)
SMOKE (dym, údenie)
PIPE TABACCO (fajkový tabak)
ROASTED COFFEE (pražená káva)
MEDICAL (lekárska)
RUBBER (guma, kaučuk)