top of page

Vône kávy

V tejto sekcii sa vám budeme snažiť priblížiť rôzne vône, ktoré môžete nájsť v šálke kávy. Veĺkým pomocníkom nám je


jean lenoir – “ Nose of the coffee“

EARTH (zemitá) )​

Hlavná definícia je ku čerstvo vykopanej zeminy po búrke.

Charakteristika vône (chute) – Najčastejšie môžete objaviť v etiópskych kávach (Harar, Sidamo), Indonézia alebo Haiti. Taktiež môžete očakávať túto   vôňu a chuť vo vietnamskej robuste alebo v robuste z Indie. Tiež, ale menej okázalú nájdete v Maragogype zo Salvadoru a v Sigri (Papua nová guinea).



POTATO (zemiaková)​

Hlavná definícia je ku vareným zemiakom.

Charakteristika vône (chute) – toto je jedna z najčastejších aróm v káve, ale nebýva hlavnou (dominantnou). Chuť môžete hlavne objaviť v Costa Rica, Colombia tolimas a vo veľmi ”bylinkovom” Hondurase. Niekedy sa objaví v niektorých kávach z východnej afriky – Zimbabwe, ale intenzita je menej charakterová ako u káv z centrálnej ameriky.

GARDEN PEAS (hrášok)​

Hlavná definícia je ku čerstvým hráškovým lúskom, keď ho práve otvoríte.Charakteristika vône (chute) – často ju môžete objaviť v káve, ktorá je svetlo pražená. Vôňa je viac charakteristická pre Arabicu viac ako pre Robustu. Chuť môžete nájsť hlavne v kávach z Ugandy, často v kávach z Guatemaly a v robuste z Brazílie.



CUCUMBER (uhorka)​

Hlavná definícia je ku pevnej chrumkavej uhorke.

Charakteristika vône (chute) – je to jedna z najzaujímavejších chutí. môžete ju objaviť vo venezuele Tachira, v nepraných arabikách z Brazílie a v Kolumbijskej Valledupar Excelso, taktiež v Etiopia Limu, jemne v kávach zo Zairu a intenzívnejšie v Keni. Ak ju neobjavíte hneď, nezúfajte, určite sa objaví v dochuti.

STRAW (slama)

Hlavá definícia je prenikavej vôni stoniek obilia, ktoré sú nechané na poli po zbere.

Charakteristika vône (chute) – v kávach z Indie môžete objaviť túto intenzívnu vôňu. Väčšinou sa objavuje u káv s očarujúcou kvalitou. Je to jedna z najľahšie ” odhaliteľných ” chutí v káve. Nájdete ju hlavne v kávach z Burundi, v robuste Ivory Coast. Je celkom dominantná v Keni Kitalé  a v niektorých austrálskych kávach.

CEDAR (céder)

Hlavá definícia je ku cédrovému drevu alebo k hoblinám, ako keď strúhate ceruzku.

Charakteristika vône (chute) – hlavne v Uganda, Etiopia Lima a vo výborných Guatemalách. V pozadí sa objavuje v kávach z Hondurasu.Typická pre legendárnu Jamaicu Blue Mountain a jemne v Hawai Kona.

CLOVE – LIKE​

Hlavná definícia je typická vôňa klinčeku.

Charakteristika vône (chute) – aróma hlavne v Burundi a v kvalitných kávach z Mexico a Guatemala a absolútne nezameniteľná v Etiopia Harar.

PEPPER (korenistá)

Hlavná definícia je intenzívna, takmer kovová chuť doplnená pikantnou príchuťou korenia.

Charakteristika vône (chute) – hlavne v Brazílii a v káve zo Zimbabwe.

CORIANDER SEEDS (koriander)​

Hlavná definícia je sušené koriandrové semienka doplnené kvetinovými tónmi muškátu a ružového dreva.

Charakteristika vône (chute) – dominantná u Etiopie Sidamo a v kombinácii s ”toasty” tómni ju môžete nájsť aj v Pacamare zo Salvadoru.

VANILLA (vanilka)​

  • Hlavná definícia je

TEA ROSE (čajové ruže) ….​
COFFEE BLOSSOM  (kávový kvet)​
COFFEE PULP (kávová dužina)​
BLACKCURRANT – LIKE (čierna ríbezľa)​
LEMON  (citrón)​
APRICOT (marhuľa)​
APPLE  (jablko)​
BUTTER  (maslo)​
HONEYED (medové)​
LEATHER (koža, remeň)​
BASMATI RICE  (ryža)​
TOAST (toast, opekaný chlieb)​
MALT (slad ,sladový)​
MAPLE SIRUP  (javorový sirup)​
CARAMEL  (karamel)​
DARK CHOCOLATE  (tmavá, horká čokoláda)​
ROASTED ALMONDS  (pražené mandle)​
ROASTED PEANUTS  (pražené arašidy)​
ROASTED HAZELNUT (pražené lieskové orechy)​
WALNUTS (vlašské orechy)​
COOKED BEEF (varené hovädzie mäso)​
SMOKE  (dym, údenie)​
PIPE TABACCO  (fajkový tabak)​
ROASTED COFFEE  (pražená káva)​
MEDICAL  (lekárska)​
RUBBER (guma, kaučuk)

bottom of page