top of page

POTULKY KÁVOVÝM STOCKHOLM-OM

Updated: Nov 15, 2017

7. Január 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)


Dlho som sa chystal a nakoniec to predsa vyšlo. Vycestovať do krajiny, kde je káva rituál, potešenie, všedný život. Švédsko a konkrétne Štokholm bola moja cieľová destinácia.

Odlet bol z Krakowa, kde som stihol navštíviť pár kaviarní. Bol som milo prekvapený, že Poliaci vedia robiť kávu a cappuccino. Klobúk dole. Espresso bolo espresso (personál neriešil, či veľké alebo malé a cappuccino bolo ukážkové). Toľko k Poľsku, snáď niekedy inokedy.

📷Cappuccino v Krakowe


Od pár priateľov zo Švédska som dostal doporučenia na najlepšie kaviarne v ich hlavnom meste. Bolo ich viac, stihol som skoro všetko a možno niečo navyše. Skôr ako opíšem pár dojmov z kaviarní, chcel by som dodať, že som bol priam unesený, tým, ako bolo všade plno a obsadené, niekde sme čakali pred vchodom kým sa uvolní. Ach, kultúra a možno financie doslova “prikazujú” Švédom aby si užívali.



Prvú kaviareň, ktorú som navštívil sa nachádza priamo na hlavnej ulici, kde som bol ubytovaný (čistá náhoda), priamo pod oknami hotela. Meno má kafe esaias  ,Drottninggatan 102B. Malá a milá kaviareň s neuveriteľnou obsluhou a chalanom za barom, ktorý okamžite komunikoval o káve, chuti, profile. Otázky, či káva bola v poriadku boli automatické.  Za barom LM strada a alternatívne metódy sú čistá rutina. Vždy ponúknu single or double espresso a cena sa moc nelíši. Malá nevýhoda, že nemajú WC. Testoval som kávu (zmes) 3 krajín….. A výsledok? Famózna.



Ďaľšou zástavkou bola, dovolím si povedať, už kultová kaviareň Drop Caffe , Wollmar Yxkullsgatan 10. Jednoduchá kaviareň, možno by som povedal ako cez kopírák predošlej, ale s vlastným čarom a opäť a to zdôrazňujem, s neuveriteľne milou obsluhou. Pripadal som si ako v ríši snov alebo minimálne v inom svete. Káva na mlynci bola Guatemala. V Kafe Esaisas má oslovila viac. Ale to je len vec chuťového nastavenia a pocitov a vlastne toho, čo človeku viac sedí a vyhovuje. Tiež bola vynikajúca a cappuccino spievalo.


Ďalším “kávovým občerstvením” bol Concept store so zmesou piatich káv. V ponuke ako espresso. Lahodné. Opäť oceňujem prístup personálu, ktorý s Vami debatuje popri práci. Venuje sa hosťom. Tak to vidím, tak to má byť. Len žasnem. Otvorené ústa.



Z môjho pohľadu, koncept, ktorý ma najviac očaril, je populárna sieť kaviarní Espresso House. Narazil som asi na 20 prevádzok, menších, väčších alebo stredných. Zakotvil som v najväčšej (asi na 2 hodiny) a pozoroval a skúmal a obdivoval, ako nikdy nekončí 30 metrová rada na kávu alebo ostatné produkty.

Mohol by som písať ešte dve hodiny o všetkých plných kaviarňach, o fungovaní o personále a pod. Ale stále by to bolo len o kvalite. Asi som mal šťastie alebo to tam tak naozaj funguje? Na záver napíšem len pár mojich postrehov v plusových a mínusových bodoch.

+

  • Veľa kaviarní ponúka vlastnú praženú kávu. A robia to naozaj dobre

  • Všade neskutočne milý personál

  • Nikde nepotrebujete peniaze. Naozaj Vám stačí aj karta, ktorou zaplatíte aj v stánku na hot dog

  •  Kaviarne (i keď sú konkurencia) fungujú ako jedna komunita – stockholmská príručka kaviarní

  • Každý, kto robí svoje remeslo ho ovláda dokonale

  • Jeden záchod aj na 200 miestnu prevádzku (niekde k dispozícii nebol žiaden)

  • V kaviarňach sa nepredáva alkohol. Ak by ste chceli vyskúšať napríklad írsku kávu, máte smolu. Môžete v baroch alebo reštauráciách, ale tam to za veľa v tomto smere nestojí

  • Kaviarne prevažne zatvárajú okolo 17 tej hodiny. Kávu si môžete dať aj v rešturácii, ale to, čo v predošlom bode.


ZÁVER

Po pár dňoch som zistil, i keď som dlho rozmýšľal, v čom je rozdiel medzi Švédskom a Slovenskom. Nevedel som dlho na to prísť, až potom som si to uvedomil. Kedže kvalitnú kávu vieme ponúknuť už aj na Slovensku, kedže vieme aj výborne navariť ( myslené v globále dobré- normálne reštaurácie), tak v čom by vlastne mohol byť ten rozdiel.  Prišiel som na to. Subjektívnym a možno máličko profesiou deformovaným názorom, je podľa mňa hlavný rozdiel v obsluhe, ale zas na druhej strane dodávam aj v hosťoch.  Presedel som niekde dlhší čas a každý jeden zákazník keď vošiel, pozdravil s úsmevom a opýtal sa, čo  m u dnes pripravia. Keď odchádzal poďakoval, že to bolo výborné. Niekde v bedekri som čítal, že vo Švédsku je to samozrejmosť a prejav vychovania. Tiež sme sa podľa toho správali. Ale dodávam, že aj personál mal prístup ako profesionáli a bolo cítiť, že ich práca napĺňa.

Určite sa vrátim, keď bude krajšie počasie 📷

7. január 2014


71 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page