top of page

POTULKY KÁVOVÝM NEW YORK-OM

Updated: Nov 15, 2017

3. Jún 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)

Naše cesty nás zaviedli za veľkú mláku, kde som sa so zájmom tešil do pár podnikov, ktoré som mal vytipované a dohodnuté nejaké tie stretnutia. Tešil som sa hlavne z dôvodu konfrontovania našej kávy a nášho praženia (9 Grams Coffee) a toho, ako v skutočnosti vyzerá “tretia vlna” kaviarní v Amerike, konkrétne New York.



Z môjho pohľadu toto mesto “ovláda” pražiareň Stumptown Coffee Roaster, ktorých káva dominuje vo väčšine kaviarní, ktoré som navštívil a momentálne veľmi populárny blend s názvom Hair Bender. Káva ako espresso chutí veľmi dobre, ovocne, šťavnato, s nie príliš výraznou kyslosťou. Tento blend používali aj, ale nielen, aj na drip baroch alebo ak chcete na brew baroch. Nechcem to prirovnávať k talianskym zmesiam, ale určite praženie bolo tmavšie ako napr. zo štokholmských pražiarní (článok zo Štokholmu tu).

Navštívil som 2 hlavné prevádzky Stumptown coffee a príprava cappuccina a espressa bola vždy dokonalá. Nie každý deň robil ten istý barista, takže je jasné, že za kávovar sa nedostane nevyučený barista. Čo sa týka designu, z navštívených boli pre mňa najkrajšie. Použité kvalitné materiály, všetko malo svoje správne miesto, skrátka nebol to “iba” paletový design.

Osobne ma však prístupom a najlepšou prípravou cappuccina očarila maličká kaviareň Perk cafe, kde som mal možnosť aj zdokonalovať svoje Latte Art zručnosti pod skvelým Kevinom. Oceňoval som úplne najviac osobný, veľmi osobný prístup ku každému zákazníkovi.



Ďaľšou zastávkou bola kaviareň OST Caffe, kde bol veľmi pôsobivý design. Maličký priestor, kde boli počas mojej dvojhodinovej návštevy obsadené všetky stolíky tými istými zákazníkmi s dopitými nápojmi (objednávate si sám pri bare) a nik to neriešil. Našťastie pre túto kaviareň alebo aj iné v US, sú zákazníci zvyknutí si brať kávu “to go”.


Nasledovala Penny Lane, kde nemali ani toalety, 4 nejaké stolíky, ale evidentne kaviareň slúžila objednaj – pi – alebo ber so sebou. Produkty však boli viac ako dobré. Skutočne lahodné cappuccino a cortado, to som bol oboznámený, keď som chcel regular alebo skôr “normálnu” veľkosť cappuccina t.j. niečo medzi 150 až 170 cc.



Ako som už spomínal na svojom príspevku na Facebook-u, v porovnaní s veľkosťou mesta je tu kvalitných kaviarní ako šafránu, ale zas, keď viete kam máte ísť určite nebudete sklamaní.

Môže Vám pritom pomôcť príručka,  niečo podobné ak nie to isté, ako majú v Londýne, čo napríklad chýba na Slovensku. Kvalitné kaviarne si môžete pozrieť na tomto linku NewYorkCoffeeGuide.


ZÁVER

Som nesmierne šťastný, že som si mohol konfrontovať nielen prácu praženia, ale aj prípravu nápojov a myslím, že na Slovensku sa nemusíme hanbiť. Samozrejme mám na mysli iba kaviarne, ktoré pripravujú produkty s vášňou a láskou, kde je kvalita prípravy dôležitá a kde berú kávu, ako životný štýl.

Dovolil by som si spomenúť pár kaviarní, aj konkurenčných, ktoré poznám a bol som v nich. Ak Vás nejaká napadne alebo nejakú poznáte, kľudne vpíšte do komentov. Možno raz aj na Slovensku vznikne Slovak Coffee Guide a ja sa na to teším.


Grand Caffe, Žilina

Bailando Caffe, Veľký Krtíš

Adel Caffe, Humenné

Gorila Urban Space, Bratislava

U Kubistu, Bratislava

Dublin Caffe, Prešov

Fontaine dor Caffe, Nové Mesto nad Váhom

Buena Caffe, Dunajská Streda

San Domenico, Košice

Brew Bar, Bratislava

📷respectZ môjho pohľadu toto mesto “ovláda” pražiareň Stumptown Coffee Roaster, ktorých káva dominuje vo väčšine kaviarní, ktoré som navštívil a momentálne veľmi populárny blend s názvom Hair Bender. Káva ako espresso chutí veľmi dobre, ovocne, šťavnato, s nie príliš výraznou kyslosťou. Tento blend používali aj, ale nielen, aj na drip baroch alebo ak chcete na brew baroch. Nechcem to prirovnávať k talianskym zmesiam, ale určite praženie bolo tmavšie ako napr. zo štokholmských pražiarní (článok zo Štokholmu tu).


MESTO PLNÉ INŠPIRÁCIE. TAKÝ JE NEW YORK







3. jún 2014


113 views3 comments

Recent Posts

See All
bottom of page