top of page

POTULKY KÁVOVÝM AMSTERDAM-OM

17. Február 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)



Po mesiaci opäť na cestách. Teraz som sa zatúlal do Amsterdamu. Mal som svoje dôvody, hlavne teda kávové. Sprievodcu mi robil  môj priateľ Merijn, takže o kaviarne 3-tej vlny a ich návštevu som sa nemusel báť a zbytočne hľadať na nete. Čisto som sa spoľahol na priateľa a teraz sa chcem podeliť o pár tipov, ktoré by ste pri návšteve Holandska nemali obísť. Ak teda pôjdete za kávou.



Keďže máme micro pražiareň a rozmýšľame o zväčšení sa, bol som zvedavý na podobný model “coffeeshop roastery” v inej krajine. Pred mesiacom som bol v Štockholme, kde som pozoroval podobné modely.


Prvá cesta viedla do zaujímavého konceptu COCO  Coffee Design. Kde okrem speciality coffees (iba o takých kaviarňach je tento článok), ma okúzlilo spojenie kaviarne a predaj oblečenia, doplnkov, šálov…. Nebolo tam toho veľa, ale zato každá handra vedela okúzliť. Špecializovaná kaviareň, špecializovaný módny obchod. Káva a cappuccino samozrejme stopercentné. Káva od belgickej pražiarne Nation…..

Ďalšia zastávka bola v Two For Joyce. Pražiareň s kaviarňou. Káva bola skvelé, cappuccino som bol máličko sklamaný. Čakal som podstatne viac. Samozrejme rada ľudí pri pokladni. Nový kaviarenský trend má svoje čaro aj v Amsterdame. Príjemný personál a ochota je všade samozrejmosť.



“Next stop” viedol, môžem to možno nazvať aj sieť, do kaviarne De Koffie Salon. Vyšpičkovaný design a služby. Čo sa týka interiéru, najkrajšia kaviareň v Amsterdame. Samozrejme každý má iný pohľad na vkus. Celkovo ich majú v tomto meste asi 4 alebo 6.

Čo sa týka najlepšej kávy podľa mojej chuti bolo Screaming Beans. Ochutnali sme čistú Kenyu Kangunu, výborná, ale extázu som mal zo zmesi Screaming Beans Blend (Costa rica, Brazil a Ethiopia). To ma dostalo. Tá neuveriteľná šťavnatá chuť plná ovocia s medovým dozvukom ma dostala na kolená. Ak by som tam žil, každý deň vypijem 7 káv tejto ponuky. Škoda, že je to vždy len sezónna zmes a málokedy sa podarí pri novej úrode “namiešať” takú istú chuť.


Nasledujúci, že vraj, králi Amsterdamu sú Headfirst Coffee Roaster, ale momentálne sa sťahovali, tak neviem posúdiť. Ale určite sa asi oplatí navštíviť.


Potom nasledovalo Il Momento. Útulná kaviarnička so skvelou kávou. Tu som aj objavil časopis KOFFIE …. , k čomu mi Merijn povedal, že v Holandsku celkom dobre funguje baristická scéna. Svedčí o tom aj vydávanie čisto baristického magazínu. Taktiež majú niečo podobné ako v Londýne – London Guide Book, sprievodcu kaviarňami. Bravó.

Časopis môžete nájsť na tomto linku koffietcacao.nl

📷KoffieTcacao


alebo na FB stránkach facebook.com/KOFFIETCACAO

📷KoffieTcacao magazine




Pokračovali sme do siete Coffee @ Company, čo je asi najsilnejšia sieť. Káva fajn, prostredie ešte lepšie. Prišlo mi to, ale skôr už  ako “masovka”, niektoré ok, niektoré som nedokázal pochopiť. Tam kde som bol a pil kávu bola fajn.

Ešte pripájam pár linkov, čo sme nestihli, ak ste tam náhodou bol Vy, kľudne doplňte, budem rád.

https://www.facebook.com/LotSixtyOneCoffeeRoasters?fref=ts  – toto dám pri budúcej návšteve


ZÁVER

Po celej Európe vznikajú kaviarne tzv. “3rd Wave”. Som rád, že v mestách ako Dublin, Stockholm (tu asi niet pochýb) a Amsterdam, je možné dostať kvalitné espresso a kávu. Samozrejme vo všetkých spomenutých podnikoch ponúkajú aj Alteratívne metódy, jednoducho to patrí k tejto vlne.

Neviem to definovať prečo, ale mám pocit, že vo všeobecnosti mi kávy vo Švédsku chutili viac. Či je to profilom bližším k mojim chutiam, alebo to bolo evokovaním atmosféry mesta vo mne naozaj neviem.

76 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page