top of page

HOST FIERA MILANO 2015 alebo PREČO MAJÚ BARISTI RADI GOMBÍKY

2. November 2015 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)


Ako iste viete, minulý týždeň sa skončila jedna z najväčších výstav nielen kávy a technológií, v Miláne pod názvom HOST Fiera. Táto výstava sa koná každé dve roky a všetky najprestížnejšie, väčšinou talianske spoločnosti, sa prezentujú svojimi novinkami. Písať o všetkých by nemalo zmysel, z dôvodu, keď si spomeniem, že len káva a technológie ohľadom kávy zabrali 4 pavilóny (z celkových asi 25), tak je toho naozaj veľa.

📷ECM kávovar

V tomto krátkom príspevku by som sa chcel pristaviť pri kávovaroch. Len čisto kávovary. Pamätám si dobu, pár rokov naspäť, keď som mal možnosť rozprávať sa so samotným šéfom továrne WEGA, aký bol nešťastný z toho, koľko nových značiek prichádza na trh. Ani sa mu nedivím, cítil konkurenciu, a silnú.


Nedovolím si odhadnúť koľko výrobcov kávovarov sa prezentovalo, ale bolo ich…, no skrátka, ak by človek išiel so zámerom na výstavu a vybrať si kávovar do svojej kaviarne, tak by mal veľkú dilemu. Spoločnosti sa predvádzajú v nových technológiách, čo ich kávovary dokážu, ako ich viete vzdialene ovládať, že mozog kávovaru je tak veľký ako slušné pc. Že vedia merať, vážiť, svietiť, nastavovať, meniť teplotu vody, “upozorňovať baristu”, ak niečo urobí nesprávne, atď., atď.

📷My WAY coffee machine


Naozaj dalo by sa dlho rozprávať o technológiách, ale aj designe. Najviac asi budila pozornosť, nová mašinka od La Marzocco, aj keď zatiaľ prototyp s názvom La Curva. Posúdenie nechám na Vás.

📷la-curva-lm zdroj:Sprudge


I keď cez tieto všetky vymoženosti doby, implementované do technológií kávovarov a mlynčekov, ktorých zmysel má byť zjednodušovanie práce baristu a samozrejme marketing firiem a ich vyššie ceny, keďže vývoj a výskum stojí nemalé peniaze, všimol som si jednu naozaj veľmi zaujímavú vec.

📷San Marco


Čoraz viac baristov začína siahať po klasike. A možno práve po tom, čo je momentálne v móde, alebo v móde začne byť. Tou klasikou by sa dali nazvať tradičné pákové kávovary tzv. LEVA, LEVER…. Jedná sa o čisto manuálne kávovary, ktoré sú čisto manuálne zariadenia a využívajú, v jednom prípade legendárnu hlavu Faema E61 (niekedy s vlastným patentom) alebo úplnu klasiku založenú na pieste. A naozaj manuálnu, neslúžiacu ako ozdobu, kde natiahnete páku a kávovar urobí všetko za Vás. Tradičnú, ako v starých dobách. Samozrejme, že funkcie, ako automatické dopúšťanie vody a pod. sú samozrejmosťou, píšem len o princípe prípravy a návrate k tradíciam.

📷Slayer


ZÁVER

Každý stánok, ktorý ponúkal kávovary tých najmodernejších technológií, mal v ponuke, a na veľmi čestnom mieste, manuálny kávovar. Osobne z toho usudzujem, a vidím možno dva dôvody. Jednoduchosť zariadení a možnosť si v uvodzovkách opraviť a vymeniť všetko potrebné sám, ako barista, v neposlednej rade návrat do retro rokov (neobchádza ani design kávovarov a ani mlynčekov), a ak sa k tomu pridá aj trh, t.j. dopyt po kvázi lacnejších verziách (nie menej kvalitných) kávovarov, tak výsledok je jasný. Alebo to úzko súvisí s dopytom od baristov Nech žijú modely LEVA aj ďalších 50 rokov. Ja som za.







41 views6 comments

Recent Posts

See All
bottom of page