top of page

HOST FIERA MILANO 2013

27. Október 2013 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)



Hovorí sa, že kto nevystavuje na Host Fiera Miláno, ako keby ani nejestvoval. Taliani hovoria o dvoch hlavných (a asi pre nich dôležitých) výstavách. Jednou je Paríž Sial, ktorá slúži ako marketingový nástroj a druhá Miláno Fiera, ktorá má pomôcť businessu. Tento rok sme opäť boli pozrieť Miláno.


Na neuveriteľných “X ” metroch štvorcových, sú jednotlivé sekcie, ako káva, kávovary, gastro zariadenia, pekárne….. rozdelené do jednotlivých pavilónov, čo pomáha sa lepšie orientovať a idete priamo tam, čo Vás zaujíma. U mňa je to samozrejme káva a produkty okolo.

Hneď prvá návšteva patrí stánku Costadoro Caffe, čiže našej firme.  Samozrejme klasika a dobrá káva, pár noviniek včetne novej zmesi bezkofeínovej kávy považujem za rutinu.  Novinkou, čo stojí za zmienku (budem venovať aj samostatný článok) je, že začali pražiť a predávať aj monorigin coffee, čo sú jednodruhové kávy. Zatiaľ iba v podoch, ale sám som zvedavý.

Každý  rok sa teším, čo nového objavím, budem vedieť “preniesť” na Slovensko, tak samozrejme som plný očakávaní a nadšenia.  Vždy ma ako prvé očarí neuveriteľný design a prepracovanie stánkov, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani kvalitná kaviareň.  Tak som vnímal a nasával a postupne prechádzal stánkami, testoval kávy, obdivoval novinky vo svete kávovarov, mlynčekov  a použitých technológií.



Čo ma najviac upútalo?

Jednoznačne musím dať prvé miesto kávovaru SANREMO OPERA, ktorý myslím, že mal premiéru a dosť vydarenú. Poprední svetoví baristi ho chodili neustále obdivovať. Prečo? Skrátka kvôli pár prevratným riešeniam. Spomeniem pár mojich postrehov a informácií, ktoré som pochopil a boli mi podané.

  • Na každej hlave môžete nastaviť 6 rôznych proflov prípravy. 3 hlavy x 6  profilov, to je dokopy 18. 

  • Zabudované váhy. Čiže extrakciu nielen môžete meriať časom, ale hlavne aj gramáž nápoja (espressa)

  • Ževraj si kávovar veľmi dobre poradí aj s “light roasting” t.j. svetlým pražením

  • A nakoniec, na kávovare pripravíte aj lungo, americano alebo po slovensky “presso”. Áno je to možné.  Presný spôsob prípravy neviem, ale určite to nie je klasika, nechať spáliť kávu a napustiť plnú veľkú šálku.



Celkom slušný popis si môžete prečítať na http://sprudge.com/san-remo-opera-revolution.html

Podobnou cestou sa začal uberať aj výrobca Victoria Aduiro, ale ako som sa dopočul, ešte stále prebieha “dolaďovanie.” Tak sám som zvedavý (opäť:)).


Ďalej to bol mlynček od Nuova Simonelli, ktorý okrem chladenia kameňov, ktoré tiež využíva ANFIM (mimochodom, tiež predstavil pár vylepšení svojich špičkových modelov najvyššej rady), má dokonca aj ohrev kameňov. Prečo?  Aby teplota mletej kávy mala vždy konštantnú teplotu. Poviete si kvôli čomu?  Jednoduchá odpoveď . Predstavte si kaviarne, kde sa predá denne aj 30 kg kávy a vtedy už musíte rozmýšľať a zvažovať všetky faktory, ak chcete naozaj pripravovať kvalitné espresso.  Ani Mazzer nezaostával so svojím obrovským modelom.

Pri ďalších mojich zastávkach som narazil na milé prekvapenie v niektorých stánkoch, kde aj v Taliansku vznikajú pražiari tzv.  “Tretej vlny.” Ochutnal som kávu z Madagaskaru, ktorú bola najsladšia doslova najsladšia káva, akú som kedy pil, mali ste dojem, že nie je možné, aby tam nebol pridaný cukor. A naozaj nebol. Pripravená na Chemexe. Bohužiaľ  farmára meno neviem, alebo skôr nechcem ešte prezradiť. Ak by sa nám podarilo získať aspoň trochu z tohto Nanolotu, určite sa potom podelíme.



Záver

Výstava na mňa pôsobila veľmi príjemne, či už  z pohľadu vystavovateľov a ich prístupu alebo to bol podvedomý fakt, že som opäť po niekoľkých mesiacoch postretal priateľov z celej Európy a pár zo sveta.  Aj toto ma strašne baví na výstavách.



24 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page