PRAŽIAREŇ A PREDAJ KVALITNEJ KÁVY


Odrody a variety kávy
Najhlavnejšou odrodou kávy v dnešných dňoch, ktorá tvorí najväčšie percento celosvetovej produkcie je Arabica, s ktorou pracujeme aj my a taktiež Robusta.
Druhy kávy sa delia opäť na jednotlivé odrody. Tie poväčšine dostávajú meno podľa plantáže alebo oblasti.
Arabica sa najčastejšie pestuje v strednej a južnej Amerike a tiež v Afrike aj v Austrálii. Robusta je hlavne v Ázii, Afrike, ale tiež v južnej Amerike.
Arabica
Patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy a tvorí až 80% celosvetovej produkcie. Mýtus, že Arabica rastie od nadmorskej výšky od 1000 m.n.m, je za nami, káva rastie už od 600 m.n.m.
Arabica má menej kofeínu, výnimočnú kyslosť (je to kladný znak u kávy), je náročnejšia na pestovanie. Káva môže mať v sebe obsiahnutých nespočetné množstvo chutí, ktoré ovplyvňuje veľa faktorov. Pôda (terroir), spracovanie, praženie ale aj samotná príprava.
Robusta
Robusta má vyšší obsah kofeínu, jej chuť je ťažká zemitá. Jej pestovanie nie je tak náročné ako u arabica odrôd.
Variety:
Poznáme hlavné variácie, čiže poddruhy kávy, ktoré sa delia... and many many more...
Typica
Partí medzi najrozšírenejšie. Vynačuje sa intenzívnou arómou a vynikajúcim balancom (horkosť, trpkosť, kyslosť). Krížením tejto variety vznikli ”kávy” ako napr. Jamaicka Blue Mountain, Hawai Kona….
Bourbon
Patrí medzi najkvalitnejšie odrody arabicy. Veľmi jemná a lahodná chuť, s tónmi čerešní (výrazne ovocná), medu, nízkou horkosťou a plnou sladkou chuťou. Používa sa aj názov yellow bourbon, z dôvodu, že plody kávovníku mávajú aj žltú (červenú aj oranžovú) farbu, čo je netypické. Meno dostala po ostrove bourbon (teraz- reunion).
Cattura
Je prírodnou mutáciou bourbon.
Catuai
Je odroda vyšľachtená človekom
Geisha
Pravdepodobne najžiadanejšia odroda kávy. Káva z Panamy (pravdepodobne pochádza z Kostariky) z veľmi slávnej farmy Hacienda La Esmeralda, s ktorou vyhrávajú všetky panamské súťaže. V káve môžete nájsť silnú sladkosť, lesné ovocie a chuť mandariniek. Pestuje sa vo vysokých nadmorských výškach. Typické pre tútoodrodu nazývanú aj GESHA, je tzv. Honey spracovanie, ktoré sa rozdeľuje na Yellow, Red a Black.
Pacamara
Opäť človekom vyšľachtená odroda z káva Maragogype a Pacas. Kvetinové a korenisté aroma.
MARAGOGYPE
Vyvážená, aromatická chuť. Káva z Brazílie (oblasť Bahia mesto – Maragojipe). Špecifikum tejto kávy je, že má obrie (slonie) zrná, ktoré sú v priemere o 30– 40 % väčšie.
AMARELLO
Káva so žltými plodmi. Málo rozšírená.