top of page

KDE SI PÁN BARISTA

Updated: Nov 15, 2017

22. September 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)


Kto je barista, už asi dobre viete. Tento krátky článok vznikol preto, lebo osobne má pocit, že z baristov sa stáva niečo podobné ako 8 rokov naspäť boli barmani. Hviezdy.

Ale poďme pekne po poriadku. Barista je človek, ktorý sa o Vás postará v bare a mal  by vedieť aj niečo o produkte, ktorý pripravuje. To by malo byť samozrejmé. Podľa môjho pohľadu, to až tak úplne nie je. A to je len jedna stánka veci.

Nie moc ľahko sa mi píšu tieto riadky, ale len by som chcel upozorniť a možno málo osvetliť to, čo v mojich očiach je pojem barista. Ako ste si určite všimli, kaviarne, bistrá alebo aj kvalitnejšie kaviarne rastú ako huby po daždi. Čo je dobré na jednej strane, na druhej však sú potrební ľudia, ktorí vedia pripraviť dokonalé espresso a cappuccino. Napríklad. Toto je barista, ale iba čiastočný. Podľa mňa barista NIE JE človek, ktorý nakreslí pekný obrázok do cappuccina a nevie si  nastaviť mlynček, pritom nonstop (keď sa mu náhodou dostane kritika za zle pripravenú kávu) tvrdí niečo o teplotách, praženiach, čerstvostiach a iných faktoroch, nehovorím, že nie sú podstatné, práve naopak, ale hovorím o osobách tzv. baristoch.

📷Ilustračný obrázok

Stále je to však vec, ktorá sa dá v každom podniku doladiť. V čom vidím hlavný problém, že baristi sa “nominovali” do pozície pózy. Čo to znamená? Skrátka a dobre a jednoducho napísané, zabúdajú, že barista je člen tímu, ako každý iný dôležitý článok v kaviarni. Že, keď je potrebné treba umyť šálky, urobiť napríklad limonádu, zhrnúť objednávku tovaru (niekedy stačí len sa vedieť orientovať vo svojom “pôsobisku”, t.j. v káve), tak by to mal ovládať a čo viac, mal by to aj robiť.

Pred pár rokmi som sa stretával s frázou, ktorú nadnesene píšem… “ja som barman, kto je viac?!”, a toto isté začínam pozorovať u tzv. baristov. Myslím, že by neuškodilo máličko pokory a vidieť ďalej ako na koniec svojho nosa. V kávovom svete je stále sa čo učiť, vzdelávať a napredovať. Je to celoživotná cesta. A ak si teda niekto myslí, že “dvoma kapučínami” dobil svet, tak sa veľmi mýli.


ZÁVER

Prečo som vlastne písal tento článok? Nechcem sa hanbiť a byť nejako selektovaný. A tiež chcem, aby si všetci čo sú v bare uvedomili, že držanie portafiltra (páky) nie je všetko.

P.S. To je krátky odkaz pre všetkých, ktorých sa to týka tzv. rýchlokvasených baristov. Samozrejme nebudem menovať nikoho..



99 views3 comments

Recent Posts

See All
bottom of page