top of page
NÁZVY A POJMY

Barista - Osoba, ktorá sa venuje káve, ktorá jej aj rozumie a dokonale ovláda svoju prácu, tak ako aj rôzne prípravy a spôsoby.

Tamper - Dôležitá pomôcka pri utláčaní kávy v portafilter.

Portafilter - Páka – kde sa dávkuje namletá káva (tradične 7 alebo 14g) – čerstvo namletej kávy.

Tamper stand - Utláčacia ”stanica”, na pridržanie, udržanie páky (portafilter), pri utláčaní.

Roasting - Praženie kávy, jeden z najdôležitejších procesov, predtým, ako ochutnáte svoju obľúbenú šálku kávy.

Bag - Obyčajne jutové vrece zelenej kávy. V niektorých krajinách sú rôzne miery ako napr. Brazília 132 pounds, Colombia 154 pounds, Angola 176 pounds….

Black jack coffee - Kávové zrná, ktoré sú zlé pri zbieraní alebo pri preprave.

Blend - Mix 2 alebo viacerých variet kávy, ktoré sú miešané spolu.

Bouquet - Vôňa s dochuťou varenej kávy.

Braca - Mierka dĺžky (2 metre a 2 centimetre).

Broken - ”rozbité ” kávové zrná.

Buttery - Plná chuť ”oleja” na podnebí v ústach.

Cafe benefiaciado - Lúpaná káva.

CC , C/C - Súčasná úroda.

Cif - cena kávy, poistenie, doprava.

Cafe en parche - Kávové zrno v pergamene.

Cafetal - Plantáže kávovníkov.

Chaffy - Papierová šupka na zelených zrnách, ktorá sa odstráni počas praženia.

Coffeol - Esencia kávy, coffee oil.

Earthy - Zemitá alebo ”plesnivá” chuť.

En oro - Termín pre pranú kávu, keď parchment a silver skin sú odstránené. Clean coffee.

Estate - Farma, kde rastie špecifická varieta, tiež sa odvoláva na vládnu kontrolu v niektorých krajinách.

Fazenda - Kávovníková plantáž.

Fazendero - Majiteľ fazendy.

Finca - Kávovníková plantáž.

GHB - Good Hard Bean.

Grade - Miera (stupeň) kvality zrna.

Grading - Klasifikácia kvality kávy, podľa veľkosti a tvaru. Zrná sú sortované použitím sít (sito) -screens do nasledujúcich kategórií AA, platnation A, screen 18/20, AB, screen 16, C, broken, E, elephants, paeberry...

Harsh - Termín opisujúci určitú kávovú chuť.

HB - Hard Bean.

Green Coffee - Nepražené kávové zrná (zelená káva).

Hacienda - Farma alebo ranč.

Groundy - Zemitá chuť.

HG - Hight Grown  (2000 – 4000 feet u.t.s.).

Kilogram - 2.2046 pound.

Limu - Nízka acidita pranej kávy, typická pre Etiópiu.

Lavando fino - Najlepší stupeň pre kávu z Venezuely.

LGC - Low Grown Central.

Longberry harar - Stupeň kávy pre Etiopiu. Zrná sú väčšie ako ”shortberries“.

MAM - Akronym pre Medelin, Armenia a Manizales =kolumbijská káva, ktoré sa štandartne predávajú v jednom kontrakte.

Mbuni - Nepraná zlá (chudobná) kvalita kávy.

MC - Methylene chlorid, používaný pre DeCaffe kávu.

New Crop - Čertsvá káva = čerstvý zber.

Nutty - S arómou alebo chuťou pražených orechov, spája sa so zlou kvalitou kávy.

Pulping - 1.krok po zbere, odstaňovanie šupky.

PW - Prime washed.

Rioy , rio-y - Zaručne rio chuť.

Rio- ”lekárska ” chuť kávy z Brazílie.

SHB - Strictly Hard Bean.

Quakers - Nezrelé, zaostalé kávové zrná.

Red eye - Espresso v šálke doliate kávou napr. z french press.

Sound coffee - Káva v ”obchodných podmienkach“.

Source - Place of origin. Zdroj.

Traviesa - Druhý zber.

Unwashed coffee - Káva ”vyrábaná ” suchou metódou.

UQG - Usually Good Quality.

Whole bean - Upražená káva, ale nie mletá.

bottom of page