
PRAŽIAREŇ A PREDAJ KVALITNEJ KÁVY

NÁZVY A POJMY
Barista - Osoba, ktorá sa venuje káve, ktorá jej aj rozumie a dokonale ovláda svoju prácu, tak ako aj rôzne prípravy a spôsoby.
Tamper - Dôležitá pomôcka pri utláčaní kávy v portafilter.
Portafilter - Páka – kde sa dávkuje namletá káva (tradične 7 alebo 14g) – čerstvo namletej kávy.
Tamper stand - Utláčacia ”stanica”, na pridržanie, udržanie páky (portafilter), pri utláčaní.
Roasting - Praženie kávy, jeden z najdôležitejších procesov, predtým, ako ochutnáte svoju obľúbenú šálku kávy.
Bag - Obyčajne jutové vrece zelenej kávy. V niektorých krajinách sú rôzne miery ako napr. Brazília 132 pounds, Colombia 154 pounds, Angola 176 pounds….
Black jack coffee - Kávové zrná, ktoré sú zlé pri zbieraní alebo pri preprave.
Blend - Mix 2 alebo viacerých variet kávy, ktoré sú miešané spolu.
Bouquet - Vôňa s dochuťou varenej kávy.
Braca - Mierka dĺžky (2 metre a 2 centimetre).
Broken - ”rozbité ” kávové zrná.
Buttery - Plná chuť ”oleja” na podnebí v ústach.
Cafe benefiaciado - Lúpaná káva.
CC , C/C - Súčasná úroda.
Cif - cena kávy, poistenie, doprava.
Cafe en parche - Kávové zrno v pergamene.
Cafetal - Plantáže kávovníkov.
Chaffy - Papierová šupka na zelených zrnách, ktorá sa odstráni počas praženia.
Coffeol - Esencia kávy, coffee oil.
Earthy - Zemitá alebo ”plesnivá” chuť.
En oro - Termín pre pranú kávu, keď parchment a silver skin sú odstránené. Clean coffee.
Estate - Farma, kde rastie špecifická varieta, tiež sa odvoláva na vládnu kontrolu v niektorých krajinách.
Fazenda - Kávovníková plantáž.
Fazendero - Majiteľ fazendy.
Finca - Kávovníková plantáž.
GHB - Good Hard Bean.
Grade - Miera (stupeň) kvality zrna.
Grading - Klasifikácia kvality kávy, podľa veľkosti a tvaru. Zrná sú sortované použitím sít (sito) -screens do nasledujúcich kategórií AA, platnation A, screen 18/20, AB, screen 16, C, broken, E, elephants, paeberry...
Harsh - Termín opisujúci určitú kávovú chuť.
HB - Hard Bean.
Green Coffee - Nepražené kávové zrná (zelená káva).
Hacienda - Farma alebo ranč.
Groundy - Zemitá chuť.
HG - Hight Grown (2000 – 4000 feet u.t.s.).
Kilogram - 2.2046 pound.
Limu - Nízka acidita pranej kávy, typická pre Etiópiu.
Lavando fino - Najlepší stupeň pre kávu z Venezuely.
LGC - Low Grown Central.
Longberry harar - Stupeň kávy pre Etiopiu. Zrná sú väčšie ako ”shortberries“.
MAM - Akronym pre Medelin, Armenia a Manizales =kolumbijská káva, ktoré sa štandartne predávajú v jednom kontrakte.
Mbuni - Nepraná zlá (chudobná) kvalita kávy.
MC - Methylene chlorid, používaný pre DeCaffe kávu.
New Crop - Čertsvá káva = čerstvý zber.
Nutty - S arómou alebo chuťou pražených orechov, spája sa so zlou kvalitou kávy.
Pulping - 1.krok po zbere, odstaňovanie šupky.
PW - Prime washed.
Rioy , rio-y - Zaručne rio chuť.
Rio- ”lekárska ” chuť kávy z Brazílie.
SHB - Strictly Hard Bean.
Quakers - Nezrelé, zaostalé kávové zrná.
Red eye - Espresso v šálke doliate kávou napr. z french press.
Sound coffee - Káva v ”obchodných podmienkach“.
Source - Place of origin. Zdroj.
Traviesa - Druhý zber.
Unwashed coffee - Káva ”vyrábaná ” suchou metódou.
UQG - Usually Good Quality.
Whole bean - Upražená káva, ale nie mletá.